Categories
Artikler

Forberedelse i graviditeten: Hva trenger man til baby?

Det å være gravid kan for mange være en fantastisk tid, og andre føler det er en vanskelig tid. Man gleder seg over det som skal komme, samtidig så kan det komme en rekke bekymringer. Men det som er helt sikkert er at graviditeten er en tid for forberedelse, både mentalt og til å tilrettelegge livet til den nye. Men hva trenger man til baby? Hva skal man ha klart når babyen kommer, og hva trenger en nyfødt? Vi gir deg tipsene, så du kan være best mulig forberedt. 

Ha en sjekkliste til babyen kommer

Man hører veldig mye forskjellig om hva man trenger til babyen kommer. Det er lett å bli forvirret i en jungel av babyutstyr og produkter man blir anbefalt å kjøpe før den nyfødte ankommer. Vi anbefaler deg derfor å lage en sjekkliste på forhånd over det viktigste. Rådfør deg gjerne med venner og familie som har fått barn, om hva de har erfart var det viktigste – og hva som kanskje ikke var så viktig likevel. Kanskje det er noe de angrer på at de ikke hadde kjøpt inn, og kanskje det var noen produkter de merket at de ikke hadde bruk for. 

Ved å forberede en sjekkliste over hva man trenger til en nyfødt baby får du en god oversikt over hva du har klart, og hva du mangler. 

Våre tips til sjekkliste til babyen kommer

Det er som sagt lurt å høre på andre sine erfaringer når det kommer til hva man trenger til en baby. Men noen ting går igjen, og vi har derfor samlet noen av de beste tipsene vi har til en sjekkliste for babyen: 

 • Klær til babyen: gjør klar en basisgarderobe sånn at dere har det viktigste til den første tiden. Erfaringsmessig mottar man gaver, arver klær og mange ender derfor opp med veldig mye klær til babyen. Men det som ofte mangler litt er klær til den nyfødte den første tiden.
 • Bleier til den første tiden: Som nybakte foreldre er det mange nye rutiner som skal settes inn, og man kan være ganske sliten og overveldet den første tiden. Vi anbefaler derfor å ha et lite lager med bleier til den første tiden klar, sånn at dere slipper å måtte fly ut på butikken for dette med en gang dere kommer fra sykehuset
 • Barnevogn: Etterhvert vil dere kunne gå ut av døren med den nyfødte og da trenger dere en barnevogn. Det finnes mange modeller der ute, og mye tilleggsutstyr. Les dere opp og finn den vognen og utstyret som passer best til deres vaner og ønsker for gåturer i tiden fremover.
 • Stelleveske: Det er lurt å investere i en smart stelleveske som har plass til alt dere trenger når dere er på farten – enten det er på trilletur eller besøk hos nybakte besteforeldre
 • Bilstol: Har dere bil? Da bør dere også investere i en bilstol, sånn at dere kan kjøre på bilturer med den nyfødte babyen fra start. Uten bilstol kan dere ikke kjøre bil, og da blir man raskt litt fastlåst i mulighetene i nærområdet.
 • Bæreseler og -sjal: Det å bære på babyen skaper et ekstra sterkt bånd mellom baby og foreldre, men man kan bli sliten i armene. En bæresele eller et bæresjal gjør det enklere å bære på babyen mens du beveger deg og gjør andre ting. Det finnes mange modeller der ute, tilpasset ulike kropper, gjøremål og behov. 
 • Utstyr til stell: Stellet skal starte med en gang den nyfødte kommer til verden, og det innebærer ikke bare pleier. Det anbefales derfor at dere går til innkjøp av et stellebord eller stellematte, vaskekluter, gulpekluter, håndklær, sinksalve og gjerne febertermometer. Med det vil dere ha et basisgrunnlag som dere kan spe på etter behov.
 • Seng til babyen: Når dere kommer hjem fra sykehuset begynner soverutinene. Det finnes mange forskjellige typer senger til babyen. Noen velger å gå for en vugge, noen velger en bedside seng som forlengelse av foreldrenes seng for å gjøre ammingen om natten enklere. I tillegg til sengen bør dere kjøpe utstyr som madrasser, dyne, pute, sengetøy og laken
 • Babycall: Den første tiden kommer dere ikke til å forlate babyen ut av synet, men etterhvert vil dere kunne gjøre litt andre ting i hjemmet mens babyen sover. En babycall eller en babymonitor med video er derfor en trygghet du kan ha med deg rundt
 • Amme- og flaskeutstyr til måltidene
 • Diverse utstyr i hjemmet som vippestoler, spisestoler, babygym og babyreder er også kjærkomment utstyr i hjemmet når dere kommer hjem med den nyfødte.

Hvor mye klær trenger en nyfødt?

I vår sjekkliste anbefaler vi å ha en basisgarderobe til den nyfødte klar. Men hva innebærer egentlig dette? Det er viktig å huske at en baby vokser fort, og dere trenger derfor ikke veldig mye klær til den første tiden. Men invester i noen bodyer, strømpebukser, pyjamaser, sokker, smekker og annet praktisk av klær til den første tiden. 

Hvor mye klær man trenger til en nyfødt er også litt avhengig av når på året babyen blir født. Blir babyen født på vinteren er en basisgarderobe bestående av ull veldig smart, mens på sommeren vil det være best med bomull eller bambus. 

Er jeg klar til babyen kommer?

Det er viktig for oss å understreke at man ikke skal stresse for mye med å få alt klart. Noen ting er viktigere enn andre fra starten av. Spør deg selv “hva trenger man egentlig til en nyfødt baby?” Den første tiden er kosen, nærheten og nye rutiner i fokus. Da kan man nøyes med det aller viktigste. Få hjelp av partner, familie eller venner hvis det er noe dere oppdager at dere mangler den første tiden. 

Som ny forelder må man prøve seg frem, og det er mye viktigere at man nyter den første tiden med den nyfødte enn at man stresser over å ha alt tilgjengelig fra starten. Prøv dere frem – og husk at babyen vokser i radig fart, så dere trenger ikke alt med en gang dere kommer fra sykehuset.