Categories
Artikler

Tips: Hvordan får jeg babyen til å sove?

Rådene uttrykt nedenfor er utelukkende basert på forfatterens egne erfaringer og meninger. Vi anbefaler at du alltid søker råd fra din egen eller barnets doktor angående eventuelle spørsmål eller bekymringer du har angående barnets spesifikke helse.

Det å få nok søvn når man har blitt foreldre er en av de tingene man har visst at ville bli et problem, men det kommer nok overraskende på mange både hvor lite det faktisk blir, og at det faktisk går rundt likevel. Men alle foreldre har opplevd problemer med soverutinene. Men det finnes måter å komme inn i en god rutine. Vi ønsker derfor å gi deg noen tips til hvordan du får babyen til å sove – enten det er din nyfødte baby eller etterhvert som babyen blir eldre og er mer opptatt av verden rundt. 

Hvordan får jeg en nyfødt til å sove?

Livet som en ny famlie er vakker, men kan også være frustrerende. Man hører hele tiden om problemer med søvn og søvnrutiner, men når man står der selv er det lett å bli motløs. Men frykt ikke – det går for de aller fleste og det finnes en rekke tips der ute. 

En nyfødt baby trenger rundt 15 til 18 timer i døgnet. Den første tiden bør dere ha fokus på å etablere gode rutiner. Våre beste tips for å skape en god leggerutine fra start er: 

 • Stå opp på samme tid hver morgen
 • Legg dere samme tid hver kveld
 • Ha faste tider eller rutiner i løpet av dagen for søvn
 • Skap en rutine hvor dere gjør stellet, tar på pyjamas, synger en sang – på den måten forstår babyen din etterhvert at det nærmer seg sovetid

Den første tiden har ikke babyen en døgnrytme, den kommer først etter noen måneder. Så hvordan går man eksempel en baby på 2 måneder å sove? Etterhvert som babyen vokser trenger den litt mindre søvn, men fortsatt opp til 15 timer i døgnet det første året. 

Ha de faste rutinene og bli kjent med babyen din. Hva sovner babyen din av? Og hva hjelper ikke? Prøv å husk hva som fungerer og ikke fungerer, det vil gjøre at rutinene etablerer seg raskere.

Når babyen blir eldre

En baby er i utvikling konstant, og selv om man virkelig legger merke til hva som fungerer og ikke fungerer, så kan det endre seg. Det er nettopp derfor man på internett finner så mange artikler og spørsmål rundt;

 • “Hvordan få baby på 4 mnd til å sove?”
 • “Hvordan få baby på 3 mnd til å sove?”
 • “Hvordan gå baby på 5 mnd til å sove hele natten?”

Vi må tilpasse oss endringer, og hele tiden gjøre oss kjent med hva som fungerer og ikke fungerer. Hvis man fra start har vært god til å etablere rutiner rundt søvnmønstre, vil også babyen vokse opp til å bli mer fleksibel når det kommer til leggingen. 

Men noen ganger fungerer det ikke, og da må man starte litt på nytt. Kanskje babyen har vært litt syk, kanskje dere har avviket fra rutinene i et par dager. Mye kan skje som gjør at rutinene forstyrres – det kommer man ikke utenom. Det finnes dessverre ikke noe fasitsvar på hvordan man får en baby til å sove på 10 sekunder – heller ikke hvordan man får en baby til å sove mer enn 30 min. Det er fordi alle er forskjellige. 

Tips til hvordan få en baby til å sove

Selv om alle er forskjellige, så er det noen tiltak mange gjør som går igjen – og som ofte kan fungere. Vi har samlet noen av disse tipsene her: 

 • Ta babyen i en bæresele og gå rundt med babyen. Bevegelsene i mor eller far sine armer virker beroligende og trygt for babyen
 • Gå en trilletur i barnevognen
 • Ta en kjøretur med babyen om dere har bil
 • Syng en sang og kos med babyen – nærheten skaper en beroligende trygghet

Når vil babyen sove gjennom hele natten?

Man drømmer seg gjerne til en tid hvor babyen kan sove hele natten uten at du må stå opp og amme. Men hvordan få babyen til å sove hele natten og når skjer dette? Mange sier at babyer ofte begynner å sove gjennom hele natten når de er rundt seks måneder gamle. Dette stemmer for noen, men absolutt ikke for mange. Faktisk opplever mange at selv ved ettårsalderen så sover ikke barna en hel natt i et strekk. 

Man må derfor smøre seg litt med tålmodighet. Det er også ofte mange grunner til at babyen ikke sover gjennom hele natten. Det kan være de våkner av noe dere gjør, det kan være de er sultne, har et ubehag, er redde eller trenger nærhet. Som foreldre er det dere som kjenner barnet aller best, og ved å identifisere hva det er som gjør at barnet våkner vil dere med større sannsynlighet også gjøre det som er best for en bedre søvn.

Hvordan får jeg min baby til å sove i egen seng?

Det er veldig forskjellig når foreldre ønsker at babyen skal sove i sin egen seng. Mange eksperter sier at man bør begynne å venne babyen til å sove i egen seng fra den er rundt 6 uker, mens mange foreldre venter til barnet er mellom 6 måneder til et år. Overgangen fra samsoving til å sove i egen seng kan være vanskelig. Så hvordan får man baby til å sove i egen seng?

Igjen kommer gode rutiner inn i bildet. Skap noen positive rutiner rundt det å legge seg, gi gjerne måltidene og kosen litt tidligere – og vent til barnet er trøtt før du legger det, men ikke vent så lenge at babyen allerede har sovnet. 

Et godt tips er også å komme inn jevnlig. På den måten føler ikke babyen seg forlatt, men ser at du jevnlig kommer tilbake. Et annet tips mange har god erfaring med er å venne barnet til kosedyr når det sover inne hos dere. Ved å ta med kosedyrene inn i egen seng, vil fortsatt noe av det trygge fortsatt være der hos babyen når den skal sove i egen seng. 

Det å etablere gode rutiner kan være frustrerende, men det er ikke umulig. Vær tålmodig, prøv dere frem og hele tiden ha fokus på at babyen skal føle seg trygg.