Categories
Artikler

Valgets kvaler: Guttenavn

Står du og skal velge blant fine guttenavn til din kommende baby? Det er lurt å få inspirasjon, føle på ulike navn og tenke over hva man liker. Dere er kanskje to som skal enes om guttenavnet, og man skal ta valg om man skal ha et norsk guttenavn, et bibelsk guttenavn eller kanskje gå for et av de sjeldne guttenavnene?

Med det store internettet er veien til inspirasjon stor, og det er ikke grenser for hvor mange guttenavn man kan lese om. Men gjør deg også opp noen tanker om hva du ønsker. For det er lett å drukne i jungelen av guttenavn. Vi gir deg derfor noen tips på veien. 

De populære eller mer sjeldne guttenavn?

De fleste har gjort seg opp en mening om hvorvidt man skal se på hvilke trender som er innen guttenavn den siste tiden, eller om man bevisst ønsker å søke de guttenavn som er uvanlige. 

Man kan se tydelige trender i guttenavn gjennom årene. De siste årene har navn som:

  • Lucas
  • Noah
  • Oliver

vært populære navn som stammer fra engelske guttenavn. Men den siste tiden ser man at norske guttenavn har gjort et comeback:

  • Aksel
  • Emil
  • Gustav 

Vil du gå den andre veien og finne et sjeldent guttenavn, så er det mange norske guttenavn som ikke har gjort et comeback enda. Guttenavn som:

  • Ådne
  • Torgrim
  • Valdemar
  • Magne

er navn som veldig få nyfødte gutter har fått de siste årene.

Hvilken type guttenavn liker du?

Det er ingen tvil om at det finnes mange fine guttenavn der ute. Men det er lett å bli forvirret og fortvilet om de mange valgmulighetene. For hva hvis man angrer eller ikke blir enige? Ettersom alle har et navn, kan vi vel enes om at alle på et tidspunkt blir enige. Og hører du egentlig ofte om noen som har angret på guttenavnet?

Vår beste anbefaling er å gjøre dere opp noen tanker om hva dere ønsker med et guttenavn, og har dere noe dere liker som dere kan bevege dere innenfor? For eksempel finnes det en rekke fine bibelske guttenavn som Jakob, Lukas og Filip. Eventuelt kan man gå for norrønske guttenavn. Navn som for eksempel Odin, Thor, Brage og Trym er norrøne guttenavn som har vært godt likt de siste årene og som gjør comeback jevnlig. 

Guttenavn på bestemte bokstaver

Mange har også noen lyder eller bokstaver de gjerne vil gå etter for å snevre inn valgmuligheter, enten det er forbokstav eller bokstav og lyder navnet ender på. Man kan velge navn ut fra for eksempel guttenavn på T som Thomas eller Tobias, eller guttenavn på R som for eksempel Rune. 

En annen tanke dere kan gjøre dere opp er om guttenavnet skal være langt eller kort. Det finnes for eksempel mange fine guttenavn som er litt lange – eller så finner du guttenavn på 3 bokstaver som Ola, Kai og Åge.

Man får raskt en følelse av hvilken retning man beveger seg i når man begynner å kategorisere guttenavnene. På den måten vil dere kunne bevege dere nærmere et valg dere føler dere trygge på.