Categories
Artikler

Å være gravid – hvordan ligger babyen min i magen?

Rådene uttrykt nedenfor er utelukkende basert på forfatterens egne erfaringer og meninger. Vi anbefaler at du alltid søker råd fra din egen eller barnets doktor angående eventuelle spørsmål eller bekymringer du har angående barnets spesifikke helse.

Tiden som gravid er både spennende og litt skremmende. For det er en ventetid hvor man forbereder seg, gleder seg og planlegger for at livet skal endre seg – samtidig som at mange også har en frykt i seg. For hva skal man kjenne etter, hva er normalt, og hvordan ligger egentlig babyen inne i magen? 

Etterhvert som graviditeten går så utvikler det seg et lite vidunder i magen vår. Og det er ganske så utrolig, hvordan en baby får plass. Men vet du egentlig hvordan babyen ligger i magen? Godt beskyttet av to fosterhinner ligger babyen i fosterstilling og venter på å møte verden.

Hvordan ligger babyen i magen?

Utviklingen av fosteret kan både være en merkelig og vakker prosess, på en gang. Og underveis i graviditeten vil også de fleste oppleve at fosteret snur på seg. I starten er det god plass i magen, og fosteret utvikler seg. Etterhvert som det blir dårligere plass og man nærmer seg fødselen vil fosteret på de fleste også snu seg opp ned. Det er nettopp derfor man undersøker hvordan babyen ligger i magen. 

Hodeleie og seteleie er ord som brukes når man snakker om hvordan babyen ligger i magen. Det mest optimale er at babyen snur seg selv, da det er bedre plass til hodet nede. Når man nærmer seg fødselen vil jordmødrene også kjenne etter hvorvidt babyen har lagt seg riktig – og hvis ikke prøver de å få babyen til å snu seg. 

Kan jeg kjenne hvordan babyen ligger i magen min?

Mange gravide kjenner gjerne hvordan babyen ligger i magen, eller har sine mistanker. Etterhvert som fosteret vokser til å bli en baby vil den bevege seg, sparke, hikke og ta plass. Ta er det mange som kjenner hvor føttene sparker og beveger seg. 

Jordmor eller fødselslegen vil også kjenne etter på dette og ta ultralyd, for å lokalisere hvor hode, ben og rygg befinner seg i magen. Optimalt skal nemlig babyen snu seg med hodet ned i løpet av den siste måneden av graviditeten for å gjøre seg klar til fødsel. Men dette skjer ikke med alle. Dersom babyen ikke har snudd seg i magen av seg selv, utfører de det som kalles Leopols håndgrep, en ytre vending, i forsøk på å snu barnet når fødselen nærmer seg.

De profesjonelle har lang erfaring med dette, og vil alltid gjøre det som er det beste for deg og barnet ditt når fødselen nærmer seg.