Categories
Artikler

Hvorfor gulper min baby så mye?

Rådene uttrykt nedenfor er utelukkende basert på forfatterens egne erfaringer og meninger. Vi anbefaler at du alltid søker råd fra din egen eller barnets doktor angående eventuelle spørsmål eller bekymringer du har angående barnets spesifikke helse.

Den første tiden med en nyfødt er fantastisk, full av glede og kjærlighet. Men den er også full av bekymringer og en frykt for at noe ikke er som det skal. Et spørsmål mange stiller seg er hvorfor babyen gulper så mye, og om dette er noe man skal være bekymret over. En baby vil også gulpe mer i starten, og etterhvert som de vokser opp vil dette skje mindre.

Hvorfor gulper og raper en baby så mye?

Når man er baby så er ikke kroppen utviklet, og det innebærer blant annet at lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret ikke er ferdig utviklet. Det er derfor helt normalt at en baby raper og gulper når de har ammet. 

Noen babyer raper og gulper nesten ikke, noen bare raper og andre kan både rape og gulpe mye. Alt sammen er helt normalt, og i de aller fleste tilfeller ikke noe å bekymre seg for. Det beste man kan gjøre er å amme i en behagelig og tilbakelent stilling, sånn at babyen din sluker mindre luft og får mat i rolige omgivelser. Det øker sjansen for en god fordøyelse og positive opplevelser. 

Hva er mye gulp fra baby?

Av samme grunn som at man stiller seg spørsmålet om hvorfor en baby gulper mye, så er det vanskelig å vite hva som er normalt og hva som er mye gulp. En tommelfingerregel for de aller fleste er at så lenge babyen oppfører seg normalt, i form av at den spiser normalt og er i god form så er mye gulp og raping ikke noe å bekymre seg for. 

Hvis man opplever at barnet har oppkast og mer sprutbrekninger bør man derimot kontakte lege dersom man er bekymret. Det samme gjelder hvis babyen harker og hoster mye i forbindelse med ammingen – da bør man sjekke om hvorfor dette skjer og hvorfor babyen gulper så mye.