Categories
Artikler

Kjenn etter: Tegn på at fødsel nærmer seg

Rådene uttrykt nedenfor er utelukkende basert på forfatterens egne erfaringer og meninger. Vi anbefaler at du alltid søker råd fra din egen eller barnets doktor angående eventuelle spørsmål eller bekymringer du har angående barnets spesifikke helse.

Har dine ni måneder vært lange, og venter du nå utålmodig med å møte den lille? Plutselig er graviditeten over, og livet som nybakt mor venter. Men hva er egentlig tegnene på at fødselen nærmer seg? Vi har sett på hvilke tegn du skal se etter – både de mer sikre tegnene på at fødselen er i gang, og de mer diffuse og usikre tegnene som kan fortelle kroppen din at noe spennende er på gang. 

De sikre tegnene på at fødselen er i gang

De siste dagene eller timene før fødselen, er det noen sikre tegn på at en fødsel nærmer seg, hvor kroppen forteller deg at nå skal du være klar. Disse tegnene er: 

  • Kynnere – dette er sammentrekninger som også kalles falske rier. Det er rett og slett kroppen som trener til fødselen, uten å blande inn livmorhalsen. 
  • Rier – når disse sammentrekningene begynner å bli vonde, regelmessige og øker i hyppighet, da er det snakk om de ekte riene
  • Vannet går – virkeligheten er ikke alltid som på film, og alle opplever ikke at vannet går. Men noen gjør det, og hvis dette skjer med deg, da er det bare å gjøre seg klar

De mer diffuse tegnene på at fødselen er i gang

Siden tidenes morgen har vi snakket om tegn på om det blir gutt, jente og om fødselen nærmer seg. Men noen tegn går igjen og er mer pålitelige enn andre:

  • Ekstra nedpress: Barnet beveger seg nærmere utgangen
  • Murring i korsrygg og underlivet: Disse smertene er det mange som merker de siste dagene
  • Endringer i utfloden: Mange melder om mer og en litt rosafarget utflod
  • Ekstra energi: Noen kvinner opplever en siste “gjør deg klar”-boost på energien når fødselen nærmer seg

Det er også viktig å understreke at tegnene på at en fødsel nærmer seg er forskjellig for alle. Noen har mange tegn, mens andre føler seg helt normale frem til fødselen er i gang.