Categories
Artikler

Spedbarn, søvn og de gode rutinene

Rådene uttrykt nedenfor er utelukkende basert på forfatterens egne erfaringer og meninger. Vi anbefaler at du alltid søker råd fra din egen eller barnets doktor angående eventuelle spørsmål eller bekymringer du har angående barnets spesifikke helse.

Søvn og spedbarn er noe av det man hører at er det viktigste – og til tider det vanskeligste med å ha barn. Det kan være frustrerende, man kan føle at man ikke får det til og man kan bli usikker på om man ikke gjør alt riktig. For hvor mye søvn skal et spedbarn ha? Hva skjer hvis spedbarnet har rykninger i søvnen og hva er viktig å tenke over?

Gode rutiner er alfa omega for at både du og barnet skal ha det bra, og for å skape gode søvnmønstre etterhvert som barnet vokser opp. Og husk, man prøver og feiler, lærer og utvikler seg – og man må huske å være tålmodig med seg selv og den nye familiestrukturen.

Hvor mye søvn skal et spedbarn ha?

Et spedbarn sover mye, og babyen har også sovet mens det var i magen til mor – så søvn er ikke noe nytt. Men i en ny verden skal spedbarnet få nye søvnrutiner og samtidig bli kjent med omgivelsene rundt seg. Det kan for mange være en utfordring. 

Den første tiden av babyens liv skal spedbarnet ha 16 til 20 søvn i løpet av døgnet. Denne søvnen er fordelt utover døgnet, med våkne perioder for å spise og oppdage verden. Det betyr gode at det er lurt å starte med gode rutiner for spedbarnet med søvn på dagtid og på nattetid.

Hvordan skape de beste søvnrutinene for spedbarn?

Man kan lese seg opp og i mente med tips om søvn og spedbarn. Alle er forskjellige, og det betyr også at det som fungerer for en venn nødvendigvis ikke alltid vil fungere for deg og ditt barn. Det er derfor viktig å bli kjent med babyen din, og legge til rette for gode søvnrutiner for spedbarnet. Våre beste tips er: 

  • Ha faste sovetider hver dag. Det betyr at dere bør strebe etter å stå opp til samme tid, legge dere til samme tid og ha så regelmessige sovetider på dagtid som mulig. Spedbarnets søvn på dagtid er like viktig som på natten. 
  • Legg merke til hva ditt spedbarn faller i søvn av. Hvis noe fungerer en gang, prøv å husk det til neste gang – istedenfor å prøve nye ting hver gang. På den måten blir dere bedre kjent med hverandre.
  • Ha faste rutiner som amming, kos og kveldsstell – det vil gjøre at din baby raskere vet hva som skal skje og forbereder seg på å sove

Hva er viktig å huske med søvn og spedbarn?

Tiden med spedbarn og søvn kan være vanskelig. Det er noen viktige ting man skal huske, som for eksempel at spedbarnet alltid skal sove på ryggen, ikke dekk til barnevognen for mye og pass på spedbarnets temperaturer. 

I tillegg er det lett å bli stresset om spedbarnet har urolig søvn eller rykninger i søvne. Dere må finne deres rutiner, og etterhvert som du lærer barnet å kjenne vil du også merke når det har det bra. Hvis du er bekymret kan du alltid ta kontakt med lege, for å få gode råd og tips om innsovning og rutiner i forbindelse med leggingen.