Det første året med en baby er utrolig spennende. Fra å være nyfødt til å utforske verden går i rasende fart, og krabbingen er en av de helt store milepælene for en baby. Det gir nye muligheter og åpner opp en helt ny verden bestående av mer frihet og selvstendighet. Men når begynner babyer normalt å krabbe?
Først og fremst er det viktig å understreke at ens baby sin utvikling er individuell, og det finnes ingen fasitsvar når en baby begynner å krabbe. Det kan være alt fra når babyen er 6 måneder til 12 måneder – eller senere. Det er veldig viktig at babyen selv får utvikle seg naturlig, sånn at man ikke hopper over noen av stegene på veien.
Fra nyfødt til frihet – når begynner babyer å krabbe?
Det første året er viktig, og alt skjer i et raskt tempo – samtidig som man lett kan bli litt utålmodig fordi man gleder seg til de store milepælene. Men uansett hvor individuelt et lite spedbarn er, så er utviklingen i babyens kropp stort sett den samme. Og det er viktig å la den utviklingen skje naturlig.
Når en baby begynner å krabbe har den nemlig gått gjennom en rekke prosesser som begynner allerede fra babyen er noen få uker gammel. Fra start er det nemlig lurt å la babyen ligge litt på magen mens den er våken, da det er her denne stimuleringen starter. En baby sin utvikling starter i hodet, og beveger seg nedover kroppen, langs ryggen, ut i armene og ned i føttene.
Ved å ligge i mageleie vil babyen utvikle balanse, stabilitet, kontroll, styrke og det lar leddene i kroppen utvikle seg. Det starter vanligvis med at babyen begynner å rulle, krype og åle seg langs gulvet. Og når mye av motorikken er på plass begynner gjerne babyen å sette seg, stå på alle fire – og etterhvert vil babyen begynne å krabbe. Dette skjer vanligvis fra 8 til 12 måneder.
Hvordan kan jeg hjelpe til så babyen begynner å krabbe?
Mange er opptatt av spørsmålet om når begynner en baby å krabbe, og hvordan kan man best mulig hjelpe til i denne prosessen? Igjen vil vi understreke at det er viktig å la denne prosessen skje naturlig, men det er flere ting man kan gjøre for å oppmuntre til en god utvikling.
Allerede fra babyen er noen få uker kan du legge babyen på magen på din mage, og snakke til din baby. Etterhvert kan du prøve deg frem med mageleie og lek på magen – men mange babyer synes dette kan være ubehagelig i starten. En baby skal aldri sove på magen, og mageleie kan være tungt for nakke, så ikke la babyen ligge alene på magen før den føler seg trygg med det.
Du kan så smått begynne å rulle babyen din fra rygg til mage, så den selv forstår bevegelsen – og etterhvert vil utviklingen gå sin gang på en naturlig måte.
Og nyt tiden; før du vet ordet av det løper din baby rundt.