Categories
Artikler

Ren glede – når begynner en baby å le?

Finnes det egentlig noe mer fantastisk enn babylatter? Det å kunne få babyen sin til å smile og le er en av de største gledene og gode følelsene som finnes. Det er en renhet, uskyld og pur glede rundt dette. Men når begynner en baby å le? Og hva er det en baby finner morsomt?

Når begynner min baby å smile og le?

Når en baby begynner å le er veldig individuelt, men for de fleste vil man begynne å høre latter rundt 4 måneder. Så tidlig har ikke babyen utviklet en humor enda, men den begynner allerede å utvikle seg rundt denne tiden. 

En baby kan begynne å smile, og kanskje også være i nærheten av å le allerede fra babyen er noen få uker gamle. Men for de aller fleste tar det rundt 4 måneder før man faktisk får høre babylatteren.

Derfor begynner en baby å le

Når en baby er 4 måneder, har den ikke rukket å utvikle en form for humor enda. Så hvorfor begynner en baby å le? Som nyfødt er det mange inntrykk, og man lærer en ny verden å kjenne. Etterhvert begynner babyen å gjenkjenne rutiner og det “normale” rundt en selv – og når de da er i stand til å oppfatte det unormale, eller overraskende, er da de ofte begynner å le. 

Det kan være at far lager en ny lyd, eller at mor mister matskjeen i bakken. Altså ser man ofte at babyen begynner å le når noe overraskende eller unormalt skjer i trygge omgivelser som ikke oppfattes farlig. Fra denne tiden starter, begynner også humoren til barnet å utvikle seg. Ved å oppfatte når de rundt seg ler utvikles den sosiale humoren som gjør at en baby etterhvert er i stand til å oppfatte hva som er morsomt.