Categories
Artikler

Når kan en baby sitte?

Det å ha en baby i hus er full av milepæler og spennende utvikling. Det skjer raskere enn man egentlig klarer å følge med, samtidig som at man hele tiden vil oppmuntre til videre utvikling. Men det er viktig at denne utviklingen skjer i et trygt tempo. Så når kan en baby sitte? Og hvordan man man bidra til denne utviklingen på en trygg måte?

Vanligvis kan en baby sitte når de er rundt 6-9 måneder. Men dette er individuelt for alle. Det å kunne sitte selv er en del av babyens motoriske utvikling, og bør skje i en rekkefølge hvor babyen selv har fått utvikle koordinasjon, balanse og stabilitet. 

Når kan en baby sitte selv på egenhånd?

En baby sin motoriske utvikling går gradvis, og man skal støtte oppunder og legge til rette på hvert steg av veien. Når en baby kan sitte selv, kommer gjerne etter at en baby en periode har fått beveget seg mye på magen først, da dette har bidratt til at stabilitet, balanse og reflekser har fått utvikle seg. 

De fleste babyer starter med å kunne snu seg, rulle, bevege seg bakover og fremover, før de etterhvert klarer å åle seg fremover på magen og etterhvert starter med å krabbe. Når babyen nærmer seg krabbe er også ofte den tiden hvor en baby er klar til å sitte selv. Dette skjer for de aller fleste i perioden fra de er 6 til 9 måneder. 

Kan jeg hjelpe min baby med å sitte selv?

Det anbefales av de aller fleste eksperter med at man selv lar babyen få utvikle seg. Dette er fordi at hvis man prøver å få fortgang i sitteutviklingen, så vil ikke styrken til babyen ha utviklet seg nok, noe som kan gjøre at evnen til å krabbe og koordinere seg ikke ligger i bunn når de har lært seg å sitte opp. Det beste du derfor kan gjøre, er å la babyen din leke og bevege seg på magen, da dette vil skape de beste forutsetningene for når en baby kan sitte.

Når kan min baby sitte med støtte og hjelp?

Det finnes i dag mange hjelpemidler, og definisjonen av når en baby kan sitte er forskjellig med hva man tenker med sitte. En rekke vanlige spørsmål er derfor:

  • Når kan baby sitte på fanget?
  • Når kan baby sitte i vippestol?
  • Når kan baby sitte i spisestol eller tripp trapp stol?
  • Når kan baby sitte fremover i bæresele?
  • Når kan baby sitte i stol?
  • Når kan baby sitte i bæremeis?
  • Når kan baby sitte i pulk?

Dette er helt vanlige spørsmål som mange nybakte foreldre sitter med. Først kan man gjerne begynne med å la baby sitte på fanget eller i bæreselen, så du selv kan støtte opp på babyens overkropp. Mange vil gjerne at babyen kan sitte i tripp trapp stolen eller spisestolen under måltider, men det bør man vente med til babyen selv har nok stabilitet til å sitte selv, sånn at de ikke synker for mye sammen. For mye bruk av gåstoler og babyseter anbefales heller ikke, da det er mye bedre at babyen selv kan utvikle seg på en naturlig måte til de kan sitte selv.